Krémes Gombapaprikás – Vegán és Vegetáriánus Opcióval

 

A gombapaprikás az egyik legnépszerűbb magyar étel, amely egyszerűen elkészíthető, mégis gazdag ízekkel kényeztet. Ha szereted a hagyományos, szaftos paprikás ételeket, de valami könnyedebb, húsmentes verzióra vágysz, ez a recept neked szól! Ráadásul vegán és vegetáriánus változatban is elkészíthető, így bárki élvezheti.

Miért különleges a gombapaprikás?

Bár sokan húsos változatban ismerik a paprikásokat, a gomba tökéletes alternatíva lehet! A gombának természetes umami íze van, amely segít abban, hogy az étel gazdag és telt ízű legyen hús nélkül is. Hamarosan jön az erdei gomba szezon így még változatosabban lehet készíteni gombás ételeket.

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

  • 500 g gomba (megtisztítva, felszeletelve)

  • 2 közepes vöröshagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál kókuszzsír

  • 1 teáskanál fűszerpaprika

  • 100 g tejföl vagy vegaföl (vegán változathoz növényi alapú tejföl)

  • 1 evőkanál liszt (normál vagy gluténmentes)

  • 2 teáskanál vegeta

  • Só, bors ízlés szerint

  • Víz (amennyi szükséges a főzéshez)

Elkészítés:

  1. Hagymás alap: Egy serpenyőben vagy lábasban olvaszd fel a kókuszzsírt, és pirítsd üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá a zúzott fokhagymát is.

  2. Gomba hozzáadása: Dobd rá a felszeletelt gombát, majd fűszerezd vegetával, sóval, borssal és fűszerpaprikával.

  3. Párolás: Önts alá egy kevés vizet, és fedő alatt párold puhára a gombát kb. 10-15 perc alatt.

  4. Habart sűrítés: Keverd el a tejfölt (vagy vegafölt) a liszttel, majd folyamatos keverés mellett csorgasd a paprikásba. Hagyd még 2-3 percig főni, hogy besűrűsödjön.

Tálalás & Tápértékek

Tálald 150 g főtt tarhonyával vagy rizzsel, és kínálj mellé csemegeuborkát. Ha így készíted, az étel kb. 350 kcal-t tartalmaz (egy adag 150 g főtt tarhonyával és 200 g gombapaprikással számolva).

Tipp: Tedd egyedivé!

🔹 Ha szereted a pikáns ízeket, adj hozzá egy kis csípős paprikát vagy cayenne borsot.
🔹 Gluténmentes változathoz használj rizslisztet vagy más gluténmentes lisztet.
🔹 Extra krémes állaghoz keverhetsz bele egy kevés kókusztejet vagy növényi tejszínt is.

Ez a gombapaprikás tökéletes választás egy gyors, laktató és egészséges ebédhez vagy vacsorához. Ha egyszer kipróbálod, garantáltan visszatérő kedvenc lesz! 🍽️

Nyilatkozat:

Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!

A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.

 Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen

 

Megjegyzések